Tehtävä 1: Linux livetikku

Ensimmäisenä tehtävänä Linux-palvelimet- kurssilla oli luoda oma Linux- livetikku. Näin on mahdollista käyttää Linuxia melkein missä koneessa vain boottaamalla ja ajamalla Linux tikulta. Tehtävään kuului testata tikun toimivuutta jollain muulla kuin koulun koneilla, joten ryhdyin asentamaan tikkua ensin omalla kannettavallani.

Kurssilla käytetään Xubuntu 18.04 amd64 Linuxia, joten ensimmäiseksi latasin oikean version xubuntu.org sivustolta. Koneella ei ollut torrent ohjelmaa, joten latailin distron tavalliseen tapaan. Ladattu versio oli tarkalleen xubuntu-18.04.3-desktop-amd64.

Seuraavana vuorossa olikin tikun luominen, johon käytin tunnillakin Windows- koneille suositeltua Rufus– ohjelmaa, josta latasin uusimman 3.8 version. Sivustolla oli nopeat ohjeet ohjelman toimintaan, ja itse ohjelma oli sopivan yksinkertainen käyttää, ladattu iso-tiedosto valittiin lähteeksi, ja aika pitkälti menin muuten perusasetuksilla. Ainut erikoisuus tässä näytti olevan pysyvän osion koko, jonka mielenkiinnosta valitsin asennukselle. Pienellä googlailulla selvisi, että tämä tarkoittaa sitä, että tikulla säilyisi myös esim. käytön aikana luodut tiedostot, mutta ei hardware ajurit tai muut. En ole varma onko tämä hyvä asia kurssin kannalta, mutta tekemällä ja virheistä oppii.

Tikun luonnissa kesti jonkin aikaa, mutta se onnistui ilman virheitä. (päivitys: tein tikun kannettavallani) Tikun valmistuttua päätin kokeilla sitä pöytäkoneellani, koska se on yhdistetty verkkoon kiinteällä nettijohdolla, joten ei luultavasti tarvitsisi tapella langattoman netin ajurien kanssa. (päivitys: pöytäkone itse koottu osista, mm. erillinen näytönohjain Asus 1660ti, jota linux ei tunnistanut.)

Tämä ei kuitenkaan onnistunut, vaan sain kuvan mukaisen virheen:

Pienellä googlauksella löytyi foorumipostaus, jonka mukaan Rufuksella tehty tikku jossa on pysyvä osio aiheuttaisi tämän. Joten tikku uusiksi siis.

Uudella tikulla boottaus onnistui ensimmäisellä kerralla ja pääsin työpöydälle, ja myös hiiri sekä näppäimistö toimi nopealla testauksella. Myös tuli ilmoitus että langallinen yhteys on yhdistetty, ja selaimen avaamalla pääsi yle.fi sivustolle ongelmitta. Näytön resoluutio kuitenkin näytti hyvin pieneltä, ja pienellä etsinnällä löytyi settingsistä display valikko, jonka mukaan resolution oli 1024×768, eikä sitä voinut vaihtaa, eli varmaankaan näytönohjaimen ajureita ollut saatavilla tai Linux ei tunnistanut näytönohjainta.

Tästä päästiinkin siis seuraavaan kohtaan, eli koneen raudan tarkkailuun. sudo lshw -short -sanitize komento toi esille seuraavaa:

Kyllähän se tunnistaa kaikki osat ja vähän muutakin hyvin oudosti nimettyä, suurimman osan tarkoituksen voi itse päätellä ihan descriptionista, ja näkyyhän se usbitikkukin siellä. Se miksi listassa on hyvin monta bridgeä jäi hieman hämärän peittoon.

Tehtävänä oli myös asentaa kolme itselle uutta ohjelmaa, ja itselle luonnollisin tapa olisi ollut mennä software ”kauppaan” asentelelemaan tarvittavat ohjelmat, mutta harjoituksen vuoksi koitin tehdä tämän terminaalissa. Ainakaan vielä en voi sanoa, että terminaalin kautta asentaminen tuntuisi helpommalta, kun kuitenkin pitää aina ensin etsiä millä komennolla ohjelma asennetaan. Näistä en saanut kuvia talteen, koska suljin koneen ja unohdin ladata ne omille sivuille.

Spotify. No olen kyllä käyttänyt aiemminkin, mutta musiikkia sitä ensimmäisenä varmaan kuuntelisi koneella kuitenkin. Googlaamiseksi sekin meni, ja spotifyn sivuilla ohjeistettiin käyttämään ihan komentoa ”sudo snap install spotify”. Tätä uskoin sinisilmäisenä ja niin tein, ja sieltä ladattiin ensin ilmeisesti jokin snap pakettiformaatti, ja sen jälkeen sitä kautta itse Spotify. Sovellus löytyi kuitenkin tämän jälkeen hakemalla, ja avautui normaalisti.

Gimp. Koneesta ei haulla löytynyt tätä kuvankäsittelyohjelmaa, ja tätä ei ole tullut pahemmin kokeiltua, mutta kuullut että vetää melkein vertoja Photoshopille. Tämänkin asennukseen ehdotettiin komentoa ”sudo snap install gimp”, tämä snap formaatti taitaa olla siis melko suosittu sekin. Mutta ohjelma asentui ja avautui ongelmitta. Testiksi avasin netistä ladatun kuvan, ja sen muokkaus onnistui.

Endless Sky. Tällainen peli tuli vastaan kun etsi pelejä Linuxille asennettavaksi, ja tälle asennus tapahtui komennolla ”sudo apt install endless-sky”. Komennon jälkeen alkoi lataus, ja asennuksen jälkeen tuli ilmoitus että tarvitaan uusia paketteja, ja se vie 72,1 Mb enemmän tilaa. Tähän piti vastata kyllä tai ei, joka vaikuttaa ihan hyvältä ominaisuudelta, jos on käytössä vanha kone, jossa vähän levytilaa, niin ei asennella kysymättä lupaa.

Asennus ei kuitenkaan onnistunut, vaan pakettien haku epäonnistui. Mutta taas hyvin huomaavaisesti terminal ehdottaa, että kannattaa kokeilla päivittää komennolla apt-get update. Tämän tehtyä myös pelin asennus onnistui. Ilmeisesti apt paketinhallinnalle tarvitsi siis asentaa päivityksen, tätä ei kaiketi aiemmin tullut, koska käytettiin snap- paketinhallintaa.

Edellisten ohjelmien lisenssit:

Spotify on julkaistu suljetulla lisenssillä, software storessa on ilmoitettu ainoastaan Proprietary. Tämä tarkoittaa, että ohjelman siis omistaa Spotify, ja sen käyttöön on rajoituksia. Palvelun maksullisuudella on luultavasti merkitystä tässä.

Gimp on puolestaan julkaistu GPL 3.0 lisenssillä, eli se on ilmainen ja muokattavissa. Ohjelmaa voi siis käyttää, jakaa, tutkia ja muokata täysin vapaasti.

Endless Sky peli on vapaalla lisenssillä julkaistu, erikseen ei mainita millä lisenssillä, vain että Free Software.

Listaa ohjelmista joita käytän, ja niiden vastaava Linux- ohjelma.

  • Microsoft Word ja Excel, tekstinkäsittely ja taulukkohäärääminen. Linuxille löytyy vastaavat Libre Officelta.
  • Spotify, musiikin kuuntelu, näytti löytyvän myös Linuxilta
  • Chrome, nettiselailuun, tämäkin Linuxilla
  • Eclipse koululla koodailuun, löytyy myös Linuxilta
  • Notepad++, koodailu/tekstieditori, ei Linuxilla, mutta paljon hyviä vastaavia
  • Steam, pelailuun, löytyy Linuxilta
  • Blender 3D mallinnukseen, löytyy Linuxilta
  • Unity, pelien tekoon, löytyy Linuxilta
  • EA Origin, pelailuun, Winen kautta voi ilmeisesti, ja googlella jokin Lutris?
  • Adobe Digital Editions, e-kirjojen ohjelma, tarvinnut kirjastosta e-kirjoja lainatessa, en nyt löytänyt että olisi Linuxille tätä

Kyllähän sitä aiemmin ainakin kuuli että Linuxilla ei pysty sitä ja tätä, mutta vaikuttaisi siltä, että nykyään Linuxille löytyy hyvin ohjelmia kaikkeen käyttöön. Itse tullut pelailtua aika paljon tietokoneella, ja varsinkin näytönohjaimien huonoa tukea ja ajureita Linuxilla moitittiin ennen, mutta ilmeisesti sekin on mennyt paljon parempaan suuntaan. Linux jokapäiväisenä koneena ei kuulosta enään ollenkaan huonolta idealta.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: